Voeding

Verander je eet gewoontes!

Bijna iedereen heeft wel een aantal slechte eetgewoontes. Misschien eet je te veel suiker of schep je net iedere keer teveel op. Onder slechte eetgewoontes vallen natuurlijk ook de ongezonde tussendoortjes. Maar hoe verander je dit? We hebben een aantal tips voor je geselecteerd die zullen helpen bij het veranderen van je gedrag. Lees je mee?

1D8438BD-019E-428F-B5A5-E1EA5F83E5D2

Kost tijd

Gemiddeld duurt het 66 dagen voordat je nieuw gedrag als een gewoonte hebt overgenomen. Het vergt dus discipline, doorzettingsvermogen en herhaaldelijk toepassen van het gewenste gedrag om hier een gewoonte van te maken zonder terug te vallen in oude patronen aldus Brits onderzoek.Het is belangrijk om te weten dat elke gewoonte uit drie onderdelen bestaat: een trigger, het gedrag en de beloning. De kunst is om de trigger van de het gedrag te verwijderen of om de trigger en de beloning te behouden maar het gedrag te veranderen. 

Jij maakt de keuze

De volgende keer wanneer je een zak chips wilt pakken, sta dan stil bij de keuze die je maakt en neem bijvoorbeeld een stuk fruit.Het veranderen van een gewoonte kost dus tijd en doorzettingsvermogen. Doordat je vaak onbewust iets eet, sta je niet stil bij wat je naar binnen werkt. Een goed voorbeeld is chips eten als je televisie kijkt. De eerste keer pak je er bewust een zak chips bij, een bewuste beslissing. Maar als je het elke keer doet, wordt het een onbewuste gewoonte en zal je televisie kijken associëren met chips eten.

De volgende geef ik wat tips op om houvast te bieden in de verandering.

Bijhouden wat je eet

Schrijf eens een week lang op wat je allemaal eet. Het zal je verbazen wat je eigenlijk onbewust allemaal tot je neemt. Vervang daarna de ongezonde producten door gezonde alternatieven en houd dit vol om te zien wat het met je lichaam doet (tenminste 66 dagen!).

Kies voor pure producten

Hiermee bedoelen we onbewerkte producten zoals verse groenten, fruit en volkoren granen. Koop zoveel mogelijk lokale, rijpe producten die de meeste voedingsstoffen bevatten. Hierdoor krijg je sneller een verzadigd gevoel en genoeg energie om te zorgen dat je motor blijft draaien.

Onderweg eten

Iedereen herkent het wel! Je bent druk en je hebt weinig tijd om je maaltijden zelf klaar te maken. Tijd om rustig te zitten en van je eten te genieten zit er niet in. Daarom kiezen veel mensen voor een snelle hap en we weten allemaal dat die vaak niet het meest gezond zijn. Omdat je dan ook nog eens geen tijd neemt om rustig te eten duurt het langer voordat je verzadigd bent en daardoor eet je ook nog eens meer.Wanneer je gezond wilt leven of wilt afvallen, is dit natuurlijk geen goede combinatie. Bereid daarom van te voren een gezonde maaltijd voor wanneer je wel de tijd hebt en zorg dat je altijd wat gezonde snacks bij je hebt zoals bijvoorbeeld vers fruit.

Neem de tijd

Sommige mensen eten zo snel dat ze eigenlijk niet eens proeven wat ze eten. Wanneer je te snel eet zorgt dat voor een keten aan reacties in je lichaam.Als je bord binnen 10 minuten leeg is, is de kans groter dat je nog een keer opschept. Je hersenen krijgen bij het eten pas na ongeveer 20 minuten een signaal dat je voldoende hebt binnengekregen. Dan ben jij dus al aan je 2de bord bezig en eet je uiteindelijk teveel. Daarnaast ontvangen je maag, je darmen en de andere spijsverteringsorganen teveel voeding in korte tijd. Hierdoor kunnen zij niet alle voedingsstoffen uit het eten halen. Je lichaam kan hierdoor denken dat er tekorten aan bepaalde voedingsstoffen ontstaan en zal hongerimpulsen geven, met als resultaat dat je weer trek krijgt.

Eet kleinere porties!

Wanneer je altijd teveel eet, is dat ook een slechte eetgewoonte die bijdraagt aan overgewicht. Probeer je porties in de hand te houden. Begin bijvoorbeeld met minder opscheppen dan dat je normaal zou doen. Neem kleine happen en kauw langer op je eten. Mocht je bord toch binnen 10 minuten leeg zijn, wacht dan een aantal minuten met nogmaals opscheppen. Grote kans dat het eerste bord uiteindelijk toch gewoon genoeg was.

Drink geen frisdrank

Drink zo min mogelijk of geen frisdrank. Ze bevatten geen voedingsstoffen die een bijdrage leveren aan de gezondheid, zitten vol met suiker met alle gevolgen van dien en tasten je tanden aan. Zelfs de light varianten zijn absoluut niet gezond voor je en bevatten zoetstoffen zoals aspartaam, sucralose etc.TIP! Drink gewoon water of als alternatief biologisch kokoswater. Dit natuurlijke drankje wordt gemaakt van puur kokossap uit verse groene biologische kokosnoten. Het sap is gefilterd zodat een optimale voedingswaarde gewaarborgd is. Kokoswater is rijk aan vitamine C en calcium en is ideaal voor of na het sporten omdat het helpt de vochtbalans te herstellen.

Een late night snack

Ben jij ook zo’n type die laat in de avond nog lekker even op avontuur gaat naar de koelkast? Kijk wel uit! Want meestal is dit smakelijke hapje ongezond. Wist je trouwens dat een honger gevoel ook kan betekenen dat je dorst hebt? Probeer daarom eerst een glas water of thee. Als dit niet helpt dan moet je natuurlijk iets eten, maar kies dan wel voor iets lichts en gezonds, denk aan fruit.

Tot slot!

Het lijkt als je dit zo leest makkelijker dan het daadwerkelijk is. Maar als jij je écht bewust wordt van je eet gewoonten, en de oorzaken en beloningen gaat herkennen, ben je al over de helft om je gedrag ook daadwerkelijk te veranderen. Dus zeg maar DAG tegen die slechte eetgewoontes en houd vol!

Artikel van www.ekopura.nl