Lief zijn voor jezelf

Je kent het wel, het nieuwe jaar is van start gegaan en je zit vol met goede voornemens. Dit moet jouw jaar worden, je wilt gaan shinen en de beste versie van jezelf laten zien. En liefste wil je dat jij de gestelde doelen voor het verstrijken van de eerste maand behaald. Tja ik denk dat we dat allemaal graag zouden wil, maar de realiteit is vaak heel anders. Daarom wil ik je graag meenemen in mijn doelen voor 2020 en mij als trainer en coach vertrouwen om je het advies te geven wat je nodig hebt.

Er zit maar 24 uur in één dag

Ik vond en dat vind ik nog steeds trouwens, dat ik sommige dingen vanaf 2020 anders aan moest gaan doen dan de voorgaande jaren. Van nature ben ik gewend om voor mijzelf de lat hoog te leggen en hierdoor ook altijd 100% te geven. Daar is niks mis mee natuurlijk, ik denk zelfs dat het goed is om uitdagende doelen te stellen zodat jij jezelf doorlopend kunt ontwikkelen.

Maar waar het bij mijzelf maar ook bij vele andere in mijn omgeving vaak fout gaat is de te grote hoeveelheid aan doelen met een hoge lat. Want we willen allemaal carrière maken op het werk, we willen graag een eigen woning en dan het liefste een koopwoning. We willen fit zijn en soms 3 tot 5 keer in de week sporten. Oh, en een relatie maar wel met veel tijd voor je zelf, uit gaan met vrienden, social media bijhouden etc. etc. Waar het op neer komt is dat we vooral heel veel willen. 

Maar voor iedereen geldt dat een dag 24 uur heeft. Binnen deze 24 uur is er naast je eerste levensbehoefte en naast je opleiding of werk maar beperkt ruimte voor bovenstaande dingen en persoonlijke doelen. Wanneer je deze 24 uur toch volledig vol gaat proppen zal je op de lange termijn gaan merken dat je batterij leeg raakt. Met als gevolg oververmoeidheid, concentratieproblemen, verlaagde weerstand en een verhoogde kans op blessures. Dit wil je toch niet?

Mijn doelen voor 2020

Voor 2020 heb ik dan ook andere doelen gesteld dan anders. En mijn advies als trainer en coach is om deze manier van werken mee te nemen in je proces.

Ik heb ervoor gekozen om een minder aantal en minder uitputtende doelen te stellen. Eigenlijk heb ik een maar twee doelen gesteld het eerste doel is om sterk, bomvol energie en gezond te blijven en het tweede doel is dat ik liever voor mijzelf wil zijn. En vooral het laatste doel is voor mij een uitdagend persoonlijk GROW- doel. Niet omdat het heel veel energie gaat kosten, juist helemaal niet. Maar meer omdat het een aanpassing in mijn gedrag en levensstijl vraagt. Het is dan ook een persoonlijke visie voor de lange termijn welke ik na 2020 gewoon door wil trekken. Mijn advies aan jou als trainer en coach is om op dit soort punten ook kritisch te zijn, en niet alleen te kijken naar hoeveel kilo je kwijt wilt raken.

Liever voor mijzelf zijn

Ik kan mij voorstellen dat jij je nu afvraagt wat ik dan precies bedoel met liever voor mijzelf zijn. Dit is een logische vraag maar eigenlijk niet zo complex. Het komt er op neer dat ik zuiniger met mijn energie om wil gaan door de lat niet meer overal zo hoog te leggen en daarnaast mijn lichaam meer rust te gunnen. Hoe ik dat wil gaan doen leg ik je hier onder uit:

Ritme en regelmaat:
Voor mijzelf en voor vele andere is ritme en regelmaat erg belangrijk. Om hier wat meer structuur te brengen wil ik:

  • Dagelijks op een vast tijdstip naar bed gaan en op een vast tijdstip op staan. Het voor mij is om dan minimaal 8 uur per dag te slapen.
  • Op vaste momenten op de dag eten.
  • Op vaste momenten in de week sporten.

Rust momenten in lassen
Om te voorkomen dat de trein maar door blijft razen ga ik:

  • Door de dag heen vaste rust momenten in lassen. Tussen het werk door even een paar minuutjes van je werk af gaan, in de pauze even de buitenlucht, maar ook thuis even niks doen.
  • Minimaal 1 keer per dag mediteren. Dat hoeft niet altijd heel lang te zijn, even kort 5 minuutjes is ook al prima.

Smartphone gebruik terugdringen

De telefoon vind ik een geweldig instrument. Maar ik kom er ook steeds meer achter dat een leven zonder telefoon geen optie is. Want eigenlijk alles wat ik doe is wel op een of andere manier aan mijn smartphone gekoppeld. Het is niet zo dat ik mijn telefoon nu over boord ga gooien, maar ik wil het gebruik wel drastisch terugdringen. Dit ga ik doen, en dat is dan wel weer handig van de smartphone:

  • Door de schermtijd van mijn telefoon zo in te stellen dat tussen 21 uur en 07 uur alles op mijn telefoon alles inclusief de meldingen op inactief staat. Omdat ik meestal rond 22uur ga slapen
  • Door het gebruik van mijn apps op maximaal 1 uur per dag in te stellen.

Het doel is dat ik meer bewust wordt van mijn telefoon gebruik. Ook moet ik het makkelijker gaan vinden om hem aan de kant te leggen.


Klinkt vrij logisch toch allemaal? Is het ook vind ik zelf. Maar de kunst zit hem denk ik vooral in hoe hou je dit vast zonder in oude gewoontes terug te vallen. Nou laat ik dan voor het aankomende jaar alleen hierin streng op mijzelf zijn om deze mooie persoonlijke GROW te realiseren.

Het effect van een smartphone

Uit onderzoek van het RIVM is gebleken dat het gebruik van de smartphone en dan vooral in de avonduren een negatief effect op het slaapritme. Het frequent gebruik of langdurig schermgebruik in de avond uren hangt samen met een verstoord slaapritme. Jongeren tussen de 13 en 18 jaar hebben hier het meeste last van. Zij gaan voor het slapen gaan nog even appen met vrienden, spelletjes doen of door hun social kanalen scrollen. En voor je het weet ben je 2 uur verder.

Het blijkt dat de groep welke dagelijks of langdurig gebruik maken van een laptop, tablet of smartphone tot wel 40 minuten korter slapen dan degene die dat niet doen. De klachten zijn dan slecht inslaap vallen, korter slapen en ‘s nachts wakker worden. Met het gevolg dat ze overdag een slaaptekort hebben, concentratie problemen hebben en moeite hebben om wakker te blijven. Deze klachten verdwijnen overigens weer wanneer je minder of geen gebruik maakt van een scherm.

Naast de slaap gerelateerde effecten kunnen ook depressies, verslaving en overgewicht een gevolg van overmatig smartphone gebruik zijn.

Mijn conclusie en advies als trainer/coach is dat vooral bewust moet zijn van je telefoon gebruik en het gebruik hiervan zoveel mogelijk probeert te beperken. Ook hier geldt ook gewoon weer doe het met mate.

Hopelijk heb ik je kunnen inspireren met mijn doelen en advies. Nu moet je het toch echt zelf gaan doen. Succes met het behalen van jouw doelen! Geef alles wat je hebt, you can do it!