Soep

Magere erwtensoep

In vergelijking met sommige andere landen heeft Nederland niet echt een bijzondere keuken. Maar wanneer ik aan de Nederlandse keuken denk dan denk ik aan winterkost. Lekkere stampot met een goed stuk vlees of een goed gevulde soep. Daar zijn we dan wel weer goed in. Vandaag heb ik een recept voor een lekere pan magere erwtensoep.

3F7AAD29-6E69-48FF-9021-BAF6FDB74012

Ingrediënten

Voor 1 grote pan

  • 750 gr spliterwten
  • 3 l water
  • 2 grote prei
  • 3 magere varkenslappen
  • 1 magere rookworst
  • 300 gr knolselderij
  • 2 grote geschilde aardappels
  • 1 handje verse bladselderie
  • 1 peper en zout (maggie blokje)

Bereiding

  1. Doe de spliterwten in een vergiet en spoel deze goed af met koud water.
  2. Breng een grote pan met met daarin het water, de spliterwten en varkenslappen aan de kook. Zorg dat de pan groot genoeg is want er moet nog voldoende ruimte over zijn voor de rookworst en de groenten.
  3. Wanneer het water kookt doe je de deksel op de pan en zet je het vuur lager. Laat de soep voor ongeveer een uurtje of 2 koken. Zorg wel dat je om de 2o a 30 min door de pan roert. Want wanneer de soep indikt kan deze onder in de pan aanbranden en dat komt de smaak niet ten goede.
  4. Snij ondertussen de prei, knolselderij en aardappel in kleine ringen en blokjes. Voeg deze na de 2 uur toe aan de soep en laat laat het geheel nog een 30 min meekoken.
  5. Als laatste voeg je de rookworst en bladselderij toe. Breng alles op smaak met zout en peper.

Serveer de soep met een goed stuk brood en wat mosterd of piccalilly.

Iedereen heeft gewoontes van thuis uit als het om eten gaat. Zo eet ik mijn erwtensoep altijd graag met een grote schep rijst, een theelepel sambal en gebakken uitjes.