Soep
Soto maaltijd soep
Wanneer ik aan soto soep denk dan denk ik jeugd sentiment. Want voor mij is soto een onderdeel van mijn opvoeding. Op zondag met heel de familie Soto eten bij opa en oma of tijdens mijn verjaardag. Maar ook nu nog steeds beleef ik soto als een feestmaaltijd. Ik wil mijn Indische roots dan ook graag met jullie delen.

Ingrediënten
Voor 8 personen (Ja want Indische eten kun je nooit weinig maken.)
- 4 grote kipfilet
- 1 grote ui
- 1 bosje selderij
- 3 prei
- 1 citroen
- 6 gekookte aardappelen met schil
- 6 hard gekookte eieren
- 2 schijfjes verse gember (1/2 cm dik) of 1 theelepel gember poeder
- 2 schijfjes verse laos (1/2 cm dik) of 1 theelepel laos poeder
- 1 stengel citroen gras
- 1 dessertlepel ketoembar
- 2 dessertlepels koenjit
- 1 dessertlepel olijfolie
- 1 sambal naar smaak
- 1/2 theelepel trassi
- 3 geraspte kemirinoten
- 3 kip bouillonblokjes
- 4 liter water
- 1 gekookte rijst
Bereiding
- Breng het water samen met de kip in grote pan aan de kook.
- Snipper ondertussen de ui en fruit deze samen met de sambal in olijfolie totdat de ui glazig is.
- Voeg vervolgens de gember, djahe, trassi, ketoembar, koenjit, kemirinoten en citroengras toe. Fruit dit nog enkele minuten op laagvuur tot het een mooie egale kleur heeft.
- Haal de kip wanneer deze gaar is uit het kokend water. Leg de kip op een snijplank en trek deze vervolgens met behulp van twee vorken in kleine stukjes uit elkaar.
- Doe de kip samen met de kruiden en de boulionblokjes blokjes terug in het water en breng deze weer aan de kook.
- Snijdt ondertussen de prij in kleine ringen en voeg deze toe aan de soep en laat het geheel nog 20min op een laag vuur door koken.
Serveer de soep in diepe borden. Zelf doe ik altijd eerst 1 a 2 grote scheppen rijst met enkele schijfjes ei en aardappel op het bord. Hierover doe ik dan de Soto soep en als laatste een handje selderij, citroensap en gebakken uitjes.