Avondeten
Tonijnburger met gegrilde groente
Zelf ben ik gek op hamburgers en dat komt denk ik omdat je eindeloos kunt blijven variëren met hamburgers. Je kunt steeds weer andere kruiden en toppings gebruiken of de runderburger vervangen door een kipburger of een portbello. Allemaal super lekker. Vandaag heb ik gekozen voor een zelfgemaakt tonijnburger en deze is onwijs lekker.

Ingrediënten
Voor 2 á 3 personen
- 2 blikjes tonijn met water
- 2 eieren
- 1 kopje havermout
- 1 handje fijngesneden peterselie
- 1 handje fijngesneden bieslook
- 1 handje fijngesneden basilicum
- 2 tenen knoflook
- 1/2 aubergine
- 1/2 courgette
- 1/2 rode paprika
- 1/2 groene paprika
- 2 handen spinazie
- 1 kleine rode ui
- 1/2 citroen
- 2 personen couscous
- 1 handje rozijnen
- 2 eetlepels fetakaas
- 1 boulion blokje
- 1 olijfolie
- 1 eetlepel soja zout (minder zout)
- 1 eetlepel sesamolie
- 1 eetlepel olijf mayonaise
- 2 eetlepels skyr
- 1/2 liter water
- 1 zout, peper en chilivlokken
Bereiding
Gegrilde groenten
- Haal de bakplaat uit de oven en verwarm de oven voor op gril stand.
- Snij onder tussen de aubergine, courgette en paprika in plakjes van een halve centimeter en leg deze op een stuk bakpapier op de bakplaat.
- Pers de knoflook en doe deze in een klein kommetje giet hier een scheut olijfolie bij en daarna wat zout en peper. Roer alles even goed door elkaar.
- Pak nu een klein kwastje en smeer de groente in met de kruiden olie en zet de plaat voor 15 á 20 min in de voorverwarmde oven.
- Wanneer de groente mooi bruin wordt kun je ovenplaat uit de oven halen.
Sausje
- Pak een kleine kom en doe hier de mayonaise, skyr, sojasaus, sesamolie, citroensap, 1 geperste teen knoflook en fijn gesneden basilicum in en meng alles goed door elkaar.
Couscous
- Vul in de tussentijd een fluitketel of waterkoker met het water en breng deze aan de kook.
- Pak een kom en doe hier de couscous, de rozijnen en het bouillonblokje in.
- Wanneer het water heeft gekookt giet je deze over de couscous tot dat deze net onder water staat.
- Laat de couscous daarna 10 minuten staan. Snij ondertussen de feta in kleine blokjes en voeg deze na 10 min toe aan de couscous en schep geheel vervolgens goed om.
Tonijnburgers
- Maak de blikjes tonijn open en laat deze in een vergiet uitlekken.
- Neem vervolgens een grote kom en doe hier de uitgelekte tonijn, havermout, eieren, bieslook en peterselie in. Roer alles goed door elkaar en breng het op smaak met wat zout, peper en chili vlokken.
- Pak een grote koekenpan en verwarm hierin een eetlepel olijfolie. Maak van het beslag 6 kleine burgers en bak deze aan beide kanten mooi bruin.
Pak tijdens het bakken diepe borden en verdeel hierover de spinazie en rode ui. Schep dan de couscous op borden en vervolgens de geroosterde groente. Wanneer de tonijnburgers klaar zijn leg je deze op de groente en garneer je het geheel met wat fijn gesneden kruiden. Serveer de borden met het sausje.
Eet smakelijk.